Categorieën
Recepten

Gnocchi alla spagnola

Foto: Greetschrijver

Nou, dat was alweer even geleden. Ken je die van die twee die het in Frankrijk wat rustiger aan gingen doen? Ja, die gingen wel, maar van het wat rustiger aan doen kwam het niet. Aard van het beestje, heet dat geloof ik. Hoe dan ook keek iedereen onze kant uit toen er dik twee jaar geleden een voorzitter en een secretaris–nou ja, in feite een heel bestuur–nodig waren voor de plaatselijke vereniging tot nut van het algemeen. En wij zeggen dan schaapachtig ‘ja’. De rest is geschiedenis. Wel goed voor de integratie trouwens: letterlijk iedereen kent ons in dit dorp.

Maar eten, ja, dat doen we natuurlijk nog steeds. En regelmatig wordt er dan ook iets nieuws bedacht. Zo had ik laatst van dit heerlijke aspergegerecht chorizo over, omdat daar in tegenstelling tot wat een enkele zuurpruim lijkt te denken echt maar heel weinig chorizo in gaat–iets van 75 gram voor twee personen. Dan kun je de rest bij de borrel geven, maar je kunt er ook iets anders mee doen als je daar inspiratie voor hebt.

Ik deed er dus iets anders mee: deze gnocchi alla spagnola. Waarom ‘alla spagnola’? Omdat een paar smaakbepalende elementen in de saus Spaans zijn en omdat het kind nu eenmaal een naam moet hebben. Wie nog meer redenen nodig heeft, mag die zelf verzinnen. Echt, daar doe ik niet moeilijk over.

Hoe dan ook was het resulterende gerecht een absoluut blijvertje, dat kan ik nú al wel beloven. Gruwelijk lekker was het, zo lekker dat jij het gewoon ook móét maken. Inderdaad, dat zeg ik niet vaak. Kun je nagaan!

Overigens rasp ik hier zelf een thuisgerookte Comté over, die chez nous natuurlijk ook betaalbaarder is dan in Nederland. Doe hier gerust je eigen zin: een gerookte cheddar is vast ook heel lekker en als je daar niet achteraan wilt, kan een niet-gerookte kaas heus ook prima. Zei ik al dat ik over best veel dingen niet moeilijk doe? Nou, komt dat recept!

Oh, twee dingen. Ten eerste: ‘gnocchi’ spreek je niet uit als ‘knokkie’ of ‘knotsjie’, maar als ‘njokkie’. Als je dit al wist erger je je waarschijnlijk ook groen en geel al die foute uitspraakvormen en vind je het dus vast niet erg dat ik dit nog een keer zeg. Ten tweede: dat dubbele blauwe lijntje daar in het recept is daar blijven staan doordat Word kennelijk héél erg vindt dat de correcte werkwoordsvorm ‘vindt’ is, al heb ik het al laten weten van niet. Echt, mensen: de tijd dat kunstmatige intelligentie de wereld overneemt lijkt mij nog ontzettend ver weg. Zo. Genoeg gelachen.

Doneren

Alles op eetschrijver.nl is en blijft gratis toegankelijk. Geen premium-artikelen of andere paywall-toestanden. Natuurlijk kost het schrijven me wel tijd en het online houden van de website ook wat geld. Vond je dit item leuk of nuttig, dan vind ik het dus fijn als je dat waardeert met een financiële bijdrage.

4 reacties op “Gnocchi alla spagnola”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *