Categorieën
Recepten

Quiche met andijvie

Foto: Greetschrijver

Gigantisch was hij, de krop andijvie die ik kocht bij Maxime die elke donderdag en zaterdag met zijn groenten en fruit op de markt van Pittoresk Eetschrijversdorpje staat. Die markt is precies 120 meter van mijn pittoreske Eetschrijverswoninkje, dus ik wend minstens één keer per week de steven derwaarts. Ondersteun je lokale marchand de primeurs !

Maar die andijvie dus, of escarole zoals hij hier heet want wie om endive vraagt, krijgt witloof mee–de twee zijn trouwens familie van elkaar, dus zo gek is dat niet. Prachtig was hij, en nadat ik het door Greetschrijver gewenste stamppotje rauwe andijvie had gemaakt, was er nog tweederde van over. De helft daarvan aten we als salade bij de pièce de bœuf (zo wordt andijvie in Frankrijk doorgaans gegeten, als salade) en toen moest ik nog iets verzinnen voor de rest.

Nu had ik heel toevallig nog zo’n taartbodem van bladerdeeg liggen die je hier bij elke hypermarché kunt kopen (ik begrijp nooit waarom in Nederland niet, want daar is volgens mij best een markt voor), dus bedacht ik dat ik er wel een quiche van kon maken. Nou, die lukte geweldig en ook de smaak was fantastisch, dus ik dacht meteen dat jullie die misschien ook wel zouden willen maken. Gelukkig lukt dit ook, met maar iets méér werk, met van die pakjes bladerdeeg uit de diepvries.

Ik had aanvankelijk het plan de andijvie rauw te verwerken, maar dan had ik nog steeds veel te veel. Ik besloot dus de groente 30 seconden te blancheren zodat hij wat kon slinken. Pluspunt is dan meteen dat hij, mits grondig gecentrifugeerd, in de oven niet zo veel vocht meer loslaat. Dat komt de structuur beslist ten goede.

Nog één ding: die nootmuskaat zoals oma die vroeger had, in een strooipotje, doe die maar niet. Hele nootjes en dan elke keer raspen zoveel je nodig hebt, dan proef je pas de smaak van nootmuskaat. Deze quiche mag daar best een heel flinke snuif van hebben overigens.

Doneren

Alles op eetschrijver.nl is en blijft gratis toegankelijk. Geen premium-artikelen of andere paywall-toestanden. Natuurlijk kost het schrijven me wel tijd en het online houden van de website ook wat geld. Vond je dit item leuk of nuttig, dan vind ik het dus fijn als je dat waardeert met een financiële bijdrage.

Één reactie op “Quiche met andijvie”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *