Categorieën
Blogs Etenswaardigheden Oude doos Recepten

Democratische chef’s ring

Foto: Greetschrijver

Toen ik nog copywriter was, heel lang geleden, leerde ik dat je niet noodzakelijk moet laten zien wat je verkoopt, maar welk resultaat je ermee kunt bereiken. Voor bovenstaand gerecht (ja, ik geef je het recept verderop) kun je bijvoorbeeld eigenlijk niet zonder een chef’s ring. Nu zijn die dingen te koop, hoor. Maar dit zijn dure tijden en waarom zou je geld uitgeven als dat niet hoeft?

Zelf heb ik er in elk geval nooit een gekocht. In plaats daarvan nam ik in januari 2007 een gewoon conservenblikje van John West tonijn (ja, met mijn geheugen is echt nog niets mis, hoor!) en draaide daar na lediging ook de bodem uit. Goed schoonmaken, eventueel in de vaatwasmachine, en voilà. Andere blikjes geven andere formaten, maar ik heb het altijd met dit ene kunnen doen. Kijk, zó ziet dat er na vijftien jaar gebruik uit:

Foto: Eetschrijver

Zo’n chef’s ring zet je op de gewenste plek op het bord en schept er gewoon de ingrediënten in van het torentje of taartje dat je wilt maken. Voorzichtig wegtrekken en volgende bord. Een kind kan de was doen, en het resultaat oogt professioneel.

Het hierboven afgebeelde taartje maakte ik twee weken geleden, toen we vrienden te logeren hadden in Chez Pouchkine, het chaletje dat we dit voorjaar met onze eigen handen bouwden en door plaatselijke vakmensen van alle moderne comfort lieten voorzien. Het was middenin het courgetteseizoen en de moestuin van Greetschrijver had ons uitzonderlijk rijk bedeeld.

Het gerechtje is de eenvoud zelve. Het gebruikt deze ratatouille (die kun je gerust één of zelfs een paar dagen van te voren maken) en de gegrilde courgettes en geroosterde tomaten uit dit recept (die moet je wel de dag zelf maken). Vervolgens snij je per persoon 100 g merguez (de lamsworstjes die hier in de Limousin ook vaak van rundvlees worden gemaakt; je islamitische slager heeft ze) open en pulkt het worstvlees eruit, dat je op halfhoog vuur laat rullen in een gietijzeren pan. Laat het liefst nét niet door en door gaar worden.

Kijk, je bent al bijna klaar. Schep op een voorverwarmd bord 100 g worstvlees in de ring, schep er een mooie hoeveelheid ratatouille (even goed laten uitlekken!) bovenop en haal de ring weg. Schik rondom elk taartje plakjes gegrilde courgette en leg er een trosje geroosterde kerstomaatjes naast. Bedruppel de courgette en de tomaatjes met wat van die veel te dure olijfolie en leg op het torentje een mooi blaadje bladpeterselie. Echt, je weet niet wat je proeft!

Doneren

Alles op eetschrijver.nl is en blijft gratis toegankelijk. Geen premium-artikelen of andere paywall-toestanden. Natuurlijk kost het schrijven me wel tijd en het online houden van de website ook wat geld. Vond je dit item leuk of nuttig, dan vind ik het dus fijn als je dat waardeert met een financiële bijdrage.

3 reacties op “Democratische chef’s ring”

Ik maakte dit recept een week geleden omdat Onno Kleyn dit in aangepaste vorm met vermelding van de bron in de VK opnam. ben groot fan van het Antidieetboek. Her werkt! Dank daarvoor. is het al in herdruk? Ik maak er veel reclame voor met mijn veranderen uiterlijk. Hartelijks!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *