Categorieën
Recepten

Ratatouille, beter

Foto: Greetschrijver

Ratatouillegroenten, bijvoorbeeld uit zo’n handig combipak uit de super, gewoon in stukken snijden en bij elkaar in de hete olie in de koekenpan of wok mikken, ja, dat kan. Sterker, zo deed ik het vroeger ook–nou ja, dat combipak uit de super is bij mij dan iets langer geleden. 🙂 Maar sindsdien ben ik ratatouille steeds meer als een project gaan beschouwen, en dat deed ik vooral omdat Mevrouw Eetschrijver er zo dol op is. En raad eens? Dank zij al die evolutie ben ik er nu net zo dol op als zij!

De ratatouille to end all ratatouilles, schreef ik op Twitter. Dat is misschien nog net niet helemaal waar, maar door goed na te denken over hoe elk ingrediënt het best uit de verf komt, wordt deze van oorsprong Provençaalse groentenschotel wel echt héél lekker. Tijd dus om mijn geheim met jullie te delen, want zo bén ik gewoon.

Ik verkondig regelmatig dat koken in water echt voor maar héél weinig groenten de ideale bereidingswijze is–misschien wel voor niet één groente zelfs. De meeste spinnen goed garen bij méér hitte dan de precies 100 graden die kokend water op zeeniveau levert (zelfs áls je in water kookt heb je nog verschillende opties; daar vertel ik hier iets over). Voor mijn ratatouille gaat er niets het water in–maar er gaat ook niets in de wok.

Nog even over die tomaten. Volgens sommigen horen die absoluut niet in ratatouille en daar zit wat in, want de tomaat bereikte Zuid-Frankrijk niet eerder dan laat in de negentiende eeuw, mogelijk zelfs pas vroeg in de twintigste. Dit recept gebruikt ze wel omdat wij dat net als de meeste Fransen gewoon lekker vinden. Soms vul ik de tomaten die ik in de oven pof zelfs nog aan met wat bliktomaten, omdat die rijper en lekkerder zijn dan verse, hoe raar dat ook mag klinken. Je kunt ze helemaal weglaten, maar laat dan vooral een lekkere handvol ontpitte zwarte olijven meestoven, zoals vroeger–en tegenwoordig soms nog wel–in Nice. Ook heerlijk!

Enfin, zoals je aan het recept ziet, ben je hier wel even mee bezig. Geloof me, het is de tijd en moeite méér dan waard!

Doneren

Alles op eetschrijver.nl is en blijft gratis toegankelijk. Geen premium-artikelen of andere paywall-toestanden. Natuurlijk kost het schrijven me wel tijd en het online houden van de website ook wat geld. Vond je dit item leuk of nuttig, dan vind ik het dus fijn als je dat waardeert met een financiële bijdrage.

5 reacties op “Ratatouille, beter”

Heel fijn om te horen, dit. Ik heb zelf een ontzettende hekel aan slecht in elkaar gezette recepten, dus ik probeer aan die praktische kant veel aandacht te besteden. Hoe was de ratatouille?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *