Categorieën
Recepten

Bloemkoolrendang

Foto: Greetschrijver

Nou, dat was dus verrassend: niemand die mij op hoge toon kwam culisplainen wat rendang precies was en onder welke voorwaarden een gerecht zo genoemd mocht worden. Het was bijna jammer, want ik vermoed dat ik zo iemand nog wel wat zou kunnen leren over rendang en door wie het waar en hoe allemaal bereid wordt. Heb ik weer!

Hoe dan ook had ik bloemkool die, door allerlei toestanden rond een ontstoken kaak, al te lang lag en op moest. Ik had er graag curry van willen maken, maar daar wil ik altijd graag wat tomaat in hebben en ik had helaas geen tomaat. Ik moest dus iets anders verzinnen. Ineens een brainwave: de bloemkool klaarmaken als rendang! Raad eens? Dat was echt ontzettend lekker!

Rendang, zo vertel ik ook hier graag nog even, is niet zomaar ‘Indonesisch’. Er is in feite niet echt zoiets als ‘de Indonesische keuken’: het land is bijna even divers als China en dat zie je ook aan de vele regionale specialiteiten. Op Java wordt heel anders gekookt dan op Bali bijvoorbeeld. En rendang, een gerecht dat in Nederland grote bekendheid geniet, is van oorsprong echt een typisch regionale specialiteit.

Het is een stoofgerecht dat afkomstig is van de Minangkabau op Sumatra. Bepalend is niet het vlees wat erin gaat: behalve rundvlees wordt het gerecht bereid met kip, eend, schaap, waterbuffel of zelfs op basis van een vegetarisch ingrediënt als jackfruit. Bepalend zijn de specerijen en andere smaakmakers: ui, knoflook, gember, galanga, koriander, Batakbes (of andaliman), witte peper, nootmuskaat, steranijs, kruidnagel.

Jazeker, dat is a) heel specifiek en b) heel geurig en nee, ik ben in deze opsomming niet de chilipeper vergeten. Die mag erin, maar het hoeft niet. Rendang is beslist niet per definitie een loeipittig gerecht. Het is geurig, een feestgerecht, en de Minangkabau kijken wel uit al die heerlijke aroma’s te laten overschreeuwen door een overmaat aan rode peper. Ik doe er dan ook zelf maar een heel klein beetje van in.

Geen idee hoe makkelijk deze specerijen in Nederland te vinden zijn–ik zou denken door de aanwezigheid van toko’s makkelijker dan hier in Frankrijk, waar ik het nodige hiervan online bestel, maar het moet je met mogelijk wat zoeken daar wel lukken. Als je de mix maakt, kun je er eventueel wat meer van vijzelen. Het is dan in een gesloten pot makkelijk een of twee jaar te bewaren.

Die verse koriander had ik niet beschikbaar. Vaak wordt er gezegd dat je dan maar wat platte peterselie moet gebruiken, maar dat vind ik echt dikke onzin: peterselie smaakt voor geen meter naar koriander en zou dan alleen maar voor de kleur zijn. Als je dat wilt, serveer dan het gerecht maar op een groen bord.

Doneren

Alles op eetschrijver.nl is en blijft gratis toegankelijk. Geen premium-artikelen of andere paywall-toestanden. Natuurlijk kost het schrijven me wel tijd en het online houden van de website ook wat geld. Vond je dit item leuk of nuttig, dan vind ik het dus fijn als je dat waardeert met een financiële bijdrage.

2 reacties op “Bloemkoolrendang”

Alles behalve de batakbes is hier heel makkelijk te krijgen, hoeft niet eens bij de toko (al is dat wel waar wij heen gaan) want Appie/Jumbo hebben het ook. En verse koriander groeit op ons dakterras. Van nootmuskaat word ik hinderlijk duizelig, maar dat kan ik zonder veel smaakverschil door foelie vervangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *