Categorieën
Recepten

Calçotada met salvitxada

Calçotada (foto: Greetschrijver)

We waren deze maaltijd voor de verandering eens begonnen met het dessert, dat ik hier al een tijdje had staan. Voor het hoofdgerecht van onze vegetarische barbecue had Lifestyle Almere de primeur. Lang vreesde ik dat het blad te laat verscheen om het recept nog seizoenswaarde te geven. Maar gelukkig: voor komende week worden weer zomerse en ik geloof zelfs tropische temperaturen aangekondigd.

Nu kijk je daar zo naar die foto en je hebt misschien dezelfde reactie als die ene volgster op Twitter: “Wat jammer dat die prei zo verbrand is”. Ik snap het wel, want als je deze lekkernij niet kent staat het ook raar. Maar die totaal verkoolde buitenbladeren pel je af en wat je overhoudt is het verrukkelijk zoet smakende binnenste, dat je vervolgens doopt in ruime hoeveelheden salvitxada (of zijn bijna identieke broertje de romesco waar geen broodkruim in gaat), een saus die bol staat van de knoflook en de pepers. Die maken we eerst! Daarna gaan de preitjes op de barbecue.

Salvitxada (foto: Greetschrijver)

Twee dingen. Ten eerste, van de salvitxada hou je over. Dat is niet erg: hij laat zich uitstekend invriezen en geloof me, je zult me dankbaar zijn. Ten tweede: neem minstens vier preitjes per persoon. Van minder krijg je gegarandeerd spijt; meer is helemaal niet erg!

Doneren

Alles op eetschrijver.nl is en blijft gratis toegankelijk. Geen premium-artikelen of andere paywall-toestanden. Natuurlijk kost het schrijven me wel tijd en het online houden van de website ook wat geld. Vond je dit item leuk of nuttig, dan vind ik het dus fijn als je dat waardeert met een financiële bijdrage.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *