Categorieën
Recepten

Ook voor wie niet in Almere woont

Foto: Greetschrijver

Ananas op pizza? Je gaat mij niet horen zeggen dat dat niet mag. Weliswaar vind ik persoonlijk pizza Hawaï een volkomen onnodige specialiteit, maar waar je maar zin in hebt. Dat neemt niet weg dat gegrilde ananas wél ontzettend lekker is, dus toen ik voor het onvolprezen blad Lifestyle Almere een artikel schreef over de vegetarische barbecue, mocht mijn succesrecept voor gebarbecuede ananas met rumkaramel als dessert na de Catalaanse calçotada natuurlijk niet ontbreken.

Alleen vergeet ik altijd dat je voor een recept best veel woorden nodig hebt. Toen de calçotada en de salvitxada eenmaal waren uitgeschreven, stond mijn stukje ramvol, terwijl jij natuurlijk nog best trek had. Gelukkig heb ik deze website. Mocht je hier dus via Lifestyle Almere zijn gekomen: welkom! En mocht je helemaal niet in Almere wonen en hier op een heel andere manier zijn gekomen: ook welkom! Je moet alleen in dat laatste geval nog even wachten op het hoofdgerecht.

Wat voor groente (en trouwens ook voor vlees) geldt, geldt nog des te meer voor fruit: van flink wat hitte wordt het lekker doordat de suikers gaan karamelliseren. Dat effect, de zogenaamde Maillardreactie, gaan we voor de ananas lekker in de overdrive zetten: niet alleen kwasten we hem in met een suikerstroopje voor hij het Grote Groene Ei (of een democratische barbecue) op gaat, we gaan hem ook nog eens serveren met een karamelsaus. Lekker hoor!

Omdat je eetschrijver.nl niet alleen leest voor de recepten maar ook voor de (w)etenswaardigheden: de Maillardreactie werd in 1911 ontdekt door de Franse chemicus en arts Louis Camille Maillard. Hij stelde vast dat bij verhitting alle suikerhoudende organische stoffen (alle voedsel dus) een bruin kleurtje krijgen, knapperig worden en een welkome verandering van smaak en structuur ondergaan. Ook zonnebaden brengt overigens een lichte Maillardreactie teweeg, al is het niet verstandig hiermee door te gaan tot we krokant worden.

Doneren

Alles op eetschrijver.nl is en blijft gratis toegankelijk. Geen premium-artikelen of andere paywall-toestanden. Natuurlijk kost het schrijven me wel tijd en het online houden van de website ook wat geld. Vond je dit item leuk of nuttig, dan vind ik het dus fijn als je dat waardeert met een financiële bijdrage.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *