Categorieën
Oude doos Recepten

De lekkerste distel ter wereld

Foto: Greetschrijver

Niet iedereen zal weten dat artisjokken in feite de bloemen (of, juister gezegd, bloeiwijzen) zijn van distels. Je ziet ze vaak in de Franse brasseries, waar je ze meestal in hun geheel voorgezet krijgt, met daarnaast een kommetje vinaigrette. Eigenlijk is de artisjok in Nederland onderhand al zowat ingeburgerd. Je vindt ze in elk geval al bij de betere supermarkt. Als die supermarkt nu ook nog de betere artisjokken had, waren we er helemaal. Zo ver is het nog niet.

De eerste keer zit je wat te kijken naar zo’n artisjok en helpt het als je een ervaren eter aan tafel hebt. Maar het is simpel: je plukt van buiten blaadje voor blaadje af, doopt het in het sausje en ritst het vruchtvlees met je tanden van het blad. De bodem is het lekkerst, maar let wel op dat je al het ‘hooi’ eerst weghaalt: dat prikt zo gemeen dat je meteen weer weet dat je met een distel van doen hebt. Drink er een witte Côtes du Rhône of een andere wijn van de viognier-druif bij.

Veel mensen kopen geen artisjokken omdat ze geen idee hebben wat je met zo’n ding nu verder in de keuken moet doen. Onterecht, want artisjok is heel makkelijk klaar te maken, barst van de vitaminen en mineralen en laat bovendien de keuken heerlijk geuren.

(verscheen eerder op www.eetschrijven.nl en in Internet Vakantie Magazine als onderdeel van het artikel French Fear Factor Food)

Doneren

Alles op eetschrijver.nl is en blijft gratis toegankelijk. Geen premium-artikelen of andere paywall-toestanden. Natuurlijk kost het schrijven me wel tijd en het online houden van de website ook wat geld. Vond je dit item leuk of nuttig, dan vind ik het dus fijn als je dat waardeert met een financiële bijdrage.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *