Categorieën
Recepten

Pikante bloemkoolgratin met chorizo

Foto: Greetschrijver

Het blijft bizar dat bloemkool in Nederland zo vaak als een typische wintergroente wordt gezien. Nou ja, het klopt dat je er heel veel lekkere typische winterdingen mee kunt doen en natuurlijk ligt hij, net als de aardbeien en de frambozen, het hele jaar door in de schappen van de super, maar het seizoen voor bloemkool valt toch echt in het late voorjaar en in de zomer. Monsieur Chatard, onze steun en toeverlaat voor groente en fruit op het piepkleine zaterdagmarktje van Pittoresk Eetschrijversdorpje, had er prachtige liggen.

Het was een rare week hier. Hij begon uitgesproken koud en regenachtig, maar naar het eind toe klaarde het op en terwijl ik op vrijdag deze woorden tik, is de temperatuur opgelopen naar 25 graden (ja, desondanks zit ik dit voor jullie online te zetten, dat je je dat even realiseert!). Enfin, dat gaf ons mooi de gelegenheid om te testen: ik maakte dit gerecht dinsdag terwijl er een kille wind om het huis gierde en de regen de ruiten geselde, terwijl we het kliekje opaten op de dag die we heerlijk buiten in de warme zon doorbrachten. Zoals ik al hoopte, smaakte het bij beide gelegenheden voortreffelijk. Dat is natuurlijk ook een fijn voordeel van pikantere gerechten.

Het leuke is dat ik een dik uur vóór deze bloemkool op tafel stond nog geen idee had wat ik ermee zou gaan doen: ik heb gewoon gekeken wat ik in de kast had liggen. Soms vallen zulke invallen een beetje tegen, maar vaker komt er iets uit waarvan we roepen: ‘deze houden we erin!’ Niet bang zijn dus en gewoon dóén. Dit gerecht viel absoluut in de tweede categorie en dat vonden een aantal van jullie ook. Derhalve op veler verzoek het recept!

Doneren

Alles op eetschrijver.nl is en blijft gratis toegankelijk. Geen premium-artikelen of andere paywall-toestanden. Natuurlijk kost het schrijven me wel tijd en het online houden van de website ook wat geld. Vond je dit item leuk of nuttig, dan vind ik het dus fijn als je dat waardeert met een financiële bijdrage.

3 reacties op “Pikante bloemkoolgratin met chorizo”

Dank je wel. Zodra gemaakt, laat ik je weten hoe ik het vond – en de anderen die er dan van genoten :-).
En hopelijk tot gauw ziens in la douce F.

Gaan we een keer maken. Weer eens iets anders dan de doodgekookte bloemkool-met-een-papje die mijn moeder vroeger maakte 😉 (overigens eten wij het graag & vaak, zonder papje dan: bloemkool wordt volgens mij erg ondergewaardeerd).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *