Categorieën
Etenswaardigheden Recepten

Niet speciaal gezond

Foto: Eetschrijver

Sapjes en smoothies zie je vaak voorbij komen bij influencers. Ze vormen dan, of maken deel uit van, ‘healthy ontbijtjes’. Wat er mis is met gewone Nederlandse woorden waar die voorhanden zijn is mij een raadsel, but never mind that–oeps, ik bedoel natuurlijk: maar dat terzijde. Hoe dan ook, nee, sapjes en smoothies zijn zeker niet healthy of gezond. Je gooit de vezels namelijk doorgaans weg en wat overblijft zijn de vitamine (C, iets waar echt niemand in Nederland een gebrek aan heeft) en vooral de suikers (méér dan in Coca-Cola: dat is nog schrikken, hoor). Bovendien is het sowieso geen goed idee om calorieën te drinken in plaats van te eten, want daarmee schakel je de verzadigingssignalen van je lijf goeddeels uit.

Sapjes en smoothies zijn dus geen aanraders voor je gezondheid en om die reden hoef je ze dus ook niet te drinken. Om welke reden dan wel? Nou, voor je plezier. Voor het lekker. Gewoon een verwennerijtje voor af en toe. Af en toe, dat is bij mij thuis de zondagsbrunch, waarbij allemaal lekkere dingen op tafel staan, sommige heel gezond en sommige niet speciaal gezond, maar samen wel een fijne maaltijd waarvoor Mevrouw Eetschrijver en ikzelf royaal de tijd nemen. En eten met aandacht, dat is dan weer een héél gezonde gewoonte.

Mocht je nou iets dergelijks ook af en toe willen doen en de bezitter zijn van een goede sapmachine, maak dan dit sapje eens van twee à drie niet te zoete appeltjes (Jonagold bijvoorbeeld, want naar de Chantecler die ik hier in Frankrijk graag koop zal het in Nederland nogal zoeken zijn), een halve Cavaillon-meloen, een flinke tak munt en een even forse tak Thaise basilicum en tot slot een klein handje roze peperbes (deze eerder geurige dan pikante besjes zijn doorgaans niet te vinden bij de super maar wel in de Turkse buurtwinkel).

Nou, dat dus. Echt, je weet niet wat je proeft. Graag gedaan!

Doneren

Alles op eetschrijver.nl is en blijft gratis toegankelijk. Geen premium-artikelen of andere paywall-toestanden. Natuurlijk kost het schrijven me wel tijd en het online houden van de website ook wat geld. Vond je dit item leuk of nuttig, dan vind ik het dus fijn als je dat waardeert met een financiële bijdrage.

Één reactie op “Niet speciaal gezond”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *