Categorieën
Recepten

Bataat friet met chipotlemayo

Foto: Greetschrijver

Een frietje met mayo is geen maaltijd, natuurlijk. Nou ja, misschien heel af en toe. Er moet groente bij, vindt men in Nederland. Dat vinden ze hier in Frankrijk niet, daar krijg je er hooguit een–wat wij noemen–excuussalade bij. Toch hebben de Fransen gelijk: aardappelen zijn natuurlijk een groente. Het is wel een extreem zetmeelrijke, en qua verdere voedingsstoffen houdt het niet over. Vooral als je hem elke dag of meermaals per week eet, leg je er dus liefst van andere groente naast, al was het alleen maar voor de variatie.

Met bataat heb je dat niet. Ze noemen hem ‘zoete aardappel’, maar die benaming klopt niet want zijn verwantschap met de aardappel is louter visueel. Hoe dan ook levert de bataat minder zetmeel en meer vezels en vitaminen. Eigenlijk hoeft daar dus niets bij, behalve eventueel een–wat wij noemen–excuussalade dus. Voor het oog. Als je wilt. Wij laten ‘m ook best vaak weg.

Van bataat is het lastiger friet maken dan van aardappel. Als je het niet precies goed doet, worden de frietjes slap of juist te donker, of allebei. Dat was even finetunen, maar het lukt wel, zij het alleen in de friteuse en beslist niet in de oven of airfryer.

De chipotlemayo maak je zelf, hetzij op basis van een (ongesuikerde!) mayo uit een potje, hetzij helemaal from scratch. Je hebt hier gedroogte chipotle voor nodig, gelukkig in Nederland steeds beter verkrijgbaar. Vermijd chipotle uit blik, die zit in een tomatensaus waardoor je er vaker niets dan iets mee kunt en bovendien is het gewoon bijna altijd veel te veel.

Vergeet ik nog bijna de belangrijkste stammenoorlog die Nederland kent. Ja, wat we hier maken is beslist friet en beslist géén patat. Waarom? Omdat patat aardappel is en hier geen aardappel in gaat. Je noemt het natuurlijk thuis zoals je wilt, maar kom niet bij mij klagen wanneer je daarbij volkomen terecht op je nummer wordt gezet. 😀

Doneren

Alles op eetschrijver.nl is en blijft gratis toegankelijk. Geen premium-artikelen of andere paywall-toestanden. Natuurlijk kost het schrijven me wel tijd en het online houden van de website ook wat geld. Vond je dit item leuk of nuttig, dan vind ik het dus fijn als je dat waardeert met een financiële bijdrage.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *