Categorieën
Recepten

Pret met pomerans

Foto: Eetscjhrijver

Dit wordt een beetje een long read. Pomeransen (die bittere sinaasappelen waar vooral Sevilla bekend om is) zijn namelijk goed voor heel veel pret. Misschien heb je ze wel eens geproefd en je afgevraagd waarom mensen deze dingen in vredesnaam kopen. Dat ga ik je hier stap voor stap vertellen. Maar allereerst: zie er nú een stuk of zes te pakken te krijgen–ze zijn er echt maar een paar weken rond deze tijd van het jaar en even zoeken en rondbellen bij goede groente- en fruitjuweliers is echt ongelooflijk de moeite waard. Je bent even bezig, maar wat een resultaat!

Wat gaan we doen? Konfijten! En daarmee zo ongeveer het sjiekste snoep maken dat je je maar kunt voorstellen. Begin ermee op een zaterdag of zondag en geniet van de zen. Je begint aan een monnikenwerk, maar nogmaals: het resultaat maakt alles de moeite waard. En tot slot gaan we ook nog, ja, echt waar, likeur maken. Bestel daarom, nog vóór je op jacht gaat naar de pomeransen, hier een fles 96% alcohol. Met vodka gaat het eventueel ook, maar dan heb je echt best veel nodig. Verder heb je ca. 500 g suiker nodig, en desgewenst 100-150 g chocolade met minimaal 70% cacao.

Heb je alles? Dan gaat de pret nu beginnen.

1. Allereerst pers je de pomeransen heel goed uit. Hoe minder vruchtvlees erin achterblijft, hoe beter. Een elektrische pers geeft veruit het beste resultaat. Zorg wel dat je de schil heel houdt, want dáár gaat het om. Vang het sap op en zet het meteen in de koelkast: daar gaan we over vier dagen mee verder. Snij de helften van de schillen nog eens doormidden en eventueel daarna nog eens. Leg een partje schil op een snijplank, leg er een loeischerp mesje plat op en snij het wit eruit. Dat gaat vrij makkelijk; als je meer weerstand voelt zit je in het oranje en dat wil je niet. Je moet er straks sowieso nog een tweede en vermoedelijk ook een derde keer overheen.

Foto: Greetschrijver

2. Herhaal tot je echt nauwelijks nog wit ziet . Een heel klein beetje is niet erg, maar niet zo:

Foto: Greetschrijver

Dit is prima:

Foto: Greetschrijver

3. Ben je met alle partjes zo ver, snij ze dan met een eveneens loeischerp keukenmes in dunne reepjes. Maak vervolgens een verzadigde suikerstroop van 600 ml water en 400 gram suiker. Breng die aan de kook, laat de suiker helemaal oplossen, draai het vuur uit, doe onmiddellijk de reepjes schil in de suikerstroop, leg het deksel op de pan en laat 24 uur staan.

Foto: Greetschrijver

4. Schep de volgende dag met een schuimspaan de schilletjes over in een schaal, breng de suikerstroop opnieuw aan de kook, draai het vuur weer uit en doe de schilletjes terug in de suikerstroop. Herhaal dit nog minstens twee keer. De schilletjes zijn nu gekonfijt en houdbaar. Laat ze een paar uur drogen, bijvoorbeeld op een ovenrooster met een vel bakpapier eronder. Hou de suikerstroop apart. Als de schilletjes droog maar nog wat kleverig zijn (hoe lang dat duurt hangt erg van de omstandigheden in je keuken af), zijn ze klaar voor de volgende stap.

Foto: Greetschrijver

5. Nu gaan we de schilletjes suikeren. Doe de schilletjes over in een kom (laat het rooster staan), doe ca. 100 g suiker in een diep bord, wentel daar elk schilletje in rond en leg het terug op het rooster. Laat dit nog zeker een hele nacht staan. De schilletjes moeten echt goed droog zijn.

In principe ben je nu klaar. Deze schilletjes zijn echt heel erg lekker, proef maar! Maar ze kunnen nóg lekkerder.Doe in een diep, smal kopje ca. 100 g puike chocolade en zet dit in een bain-marie van 55 graden. Wacht tot alle chocolade gesmolten is en doop vervolgens elk schilletje voor de helft in deze chocolade en leg ze op bakpapier om de chocolade weer te laten stollen. Heb je op een gegeven moment te weinig chocolade om nog goed te kunnen dippen, smelt dan nog wat extra.

Nu gaan we de likeur maken!

Foto: Eetschrijver

Dat klinkt als een hele onderneming, maar het is eigenlijk heel eenvoudig. Meng de suikerstroop met het sap van de pomeransen en roer hierdoor nog 450 ml alcohol van 96%. Klaar! Je hebt nu een likeur van ca 30% alcohol. Zet die vooral in de vriezer, want hij is ijskoud het lekkerst (ja, veel lekkerder dan dat andere spul als het ijs- en ijskoud is :-).

Foto: Eetschrijver

Zo. Je hebt nu de ingrediënten bij elkaar voor de sjiekste après-dinerkoffie die je je kunt voorstellen. Geniet ervan!

Doneren

Alles op eetschrijver.nl is en blijft gratis toegankelijk. Geen premium-artikelen of andere paywall-toestanden. Natuurlijk kost het schrijven me wel tijd en het online houden van de website ook wat geld. Vond je dit item leuk of nuttig, dan vind ik het dus fijn als je dat waardeert met een financiële bijdrage.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *