Categorieën
Recepten

Bietenrisotto

Foto: Greetschrijver

Na al dat beige voedsel waarmee ik in de afgelopen weken getormenteerd was, was ik wel toe aan wat kleur op mijn bord, reken maar! Een beetje smaak was trouwens ook niet weg. En weinig dingen geven meer kleur dan rode biet, gelukkig fijn te combineren met geitenkaas en met een van de lekkerste dingen die Italië heeft voortgebracht: risotto. Van risotto mag je van collega Tallina van den Hoed overigens geen foto’s publiceren, omdat het er steevast uitziet of het al eens gegeten is. Daar heeft ze niet helemaal ongelijk in, maar gelukkig moest zelfs zij toegeven dat bietenrisotto een uitzondering op die regel is. Ja toch, niet dan?

Risotto en rode biet zijn toevallig twee dingen die in Nederland niet zelden nogal mishandeld worden. Risotto wordt regelmatig te gaar gekookt en te droog opgediend, gebonden met te weinig koude boter (nee, nooit margarine en zéker hier niet), en dan opgediend op ijskoude–dus niet voorverwarmde–borden. The horror, the horror! Rode biet wordt dan weer vaak liefdeloos in kokend water geplonsd, soms zelfs geschild en wel. Niet doen! Rode biet heeft, net als elke knolgroente, hitte nodig om zijn mooie smaak te ontwikkelen. In het geval van rode biet kun je het best de hele knol op een graad of 140 drie kwartier tot een uur in de oven poffen. De schil pel je daarna vrij makkelijk van de tot lauw afgekoelde knol af. Echt, het is een verschil van dag en nacht!

Doneren

Alles op eetschrijver.nl is en blijft gratis toegankelijk. Geen premium-artikelen of andere paywall-toestanden. Natuurlijk kost het schrijven me wel tijd en het online houden van de website ook wat geld. Vond je dit item leuk of nuttig, dan vind ik het dus fijn als je dat waardeert met een financiële bijdrage.

2 reacties op “Bietenrisotto”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *