Categorieën
Recepten

PPPV!

Foto: Greetschrijver

Soms wil een mens makkelijk en toch lekker. Die twee zijn gelukkig absoluut niet met elkaar in tegenspraak. Dit verrukkelijke pastarecept is daarvan een schoolvoorbeeld. PPPV, roepen wij soms in koor als wij er trek in hebben. Dat klinkt als de afkorting voor een partij met niet al te frisse denkbeelden, maar staat in feite voor penne pomodoro peperoncini vodka, oftewel penne met tomaat, pepertjes en… nou ja, die laatste had je wel. Dat de combinatie puik is, weten we al van de bloody mary, maar hij werkt op je bord ook heel erg goed en is in een handomdraai klaar.

Bizar genoeg–of eigenlijk helemaal niet zo bizar als je er even over nadenkt–werkt dit gerecht het best met tomaten uit blik. Qua smaak zijn dat ook eigenlijk de lekkerste. Ga maar na: die worden knalrijp geplukt en gaan vaak dezelfde dag nog het blik in. Heel wat anders dan verse tomaten die worden geplukt om ook twee weken later nog verkoopbaar te zijn. Prima, hoor, en soms heb je ze ook echt nodig, maar qua smaak leggen ze het riant af tegen ingeblikt. Ook fijn: je hebt ze altijd in huis. Ik wel tenminste.

Dat laatste geldt ook voor de pepertjes: wij hadden in 2018 uit onze tuin een gigantische oogst aan cayennepepertjes. Die heb ik allemaal zó in de vriezer gemikt en daar haal ik ze gewoon naar behoefte uit, heel of een stukje (de rest gaat gewoon weer terug). Ook pasta en vodka zijn van die fijne voorraadproducten. Blijven over het sjalotje, de zure room en de peterselie, al komt die laatste bij ons ook uit de tuin.

Nog even dit: ooit publiceerde ik een artikel “de pastatest” als standaard voor een eenvoudige beoordeling van receptensites. Het kwam hierop neer dat je op een site een pastarecept moest opzoeken en als dat begon met “kook de pasta”, was de site af. Je maakt namelijk eerst de saus en pas als die goed is, kook je de pasta–sterker, als la mamma in Italië vanuit de keuken roept dat ze de pasta opzet, spoedt iedereen zich naar de keukentafel en neemt plaats, perché la pasta non aspetta mai: pasta wacht nóóit. Dit recept is een van de weinige uitzonderingen: de saus is zó snel klaar, dat je het water voor de pasta meteen op kunt zetten als je klaar bent met snijden.

Genoeg gekletst. Het recept!

Doneren

Alles op eetschrijver.nl is en blijft gratis toegankelijk. Geen premium-artikelen of andere paywall-toestanden. Natuurlijk kost het schrijven me wel tijd en het online houden van de website ook wat geld. Vond je dit item leuk of nuttig, dan vind ik het dus fijn als je dat waardeert met een financiële bijdrage.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *