Categorieën
Columns Oude doos

De suikertaks, steeds weer

Tweet van 20/11/2020

Het idee lijkt wel onuitroeibaar: een suikertaks invoeren. Dat zal mensen leren ongezond te eten. Alle suiker moet dood! Nou, van mij nog steeds niet. En niet alleen omdat dat niet kán, omdat namelijk in al ons voedsel–ja, echt waar–minimaal een kleine hoeveelheid suiker zit. Maar ook verder is het een onzalig idee dat suiker zo ongezond zou zijn dat je het in het belang van de volksgezondheid zou moeten belasten. Suiker ongezond? Omdat je er dik van wordt? Dat is heel kort door heel veel bochten.

Ten eerste: van alle voedsel en van heel veel dranken “word je dik”. Voedsel bevat namelijk calorieën.
Ten tweede: het is niet ongezond calorieën op te nemen. Sterker, als je dat niet doet, raak je ondervoed met uiteindelijk de dood tot gevolg.
Ten derde: of je van suiker dik wordt, hangt vooral af van hoe vaak en hoe veel je ervan eet. Wie zichzelf af en toe met iets zoets verwent, zal daar niet noemenswaardig dikker van worden.
Ten vierde: gesteld dat je heel veel frisdrank drinkt (daar gaat het vaak om) en dat vanwege de suikertaks zou vervangen door druivensap (niet getroffen door een suikertaks), word je daarvan niet minder dik. Sterker: je zult nog sneller dik worden, aangezien druivensap méér suikers en calorieën bevat dan bijvoorbeeld Coca-Cola. Ja, écht waar. En precies dezelfde suikers: laat je niks wijsmaken over “natuurlijke suikers”. Er bestaan geen niet-natuurlijke suikers.
Ten vijfde: er bestaan eenvoudig geen ongezonde voedingsproducten. Er bestaan alleen maar ongezonde eetpatronen. Het is zeker een feit dat je niets tekort komt als je helemaal geen frisdrank drinkt, maar dat geldt voor bijvoorbeeld thee en koffie ook. En nog voor een heleboel andere producten.
Ten zesde: zelfs water drinken kan ongezond zijn, ook al bevat het geen suiker. Wie daarvan in een paar minuten een paar liter naar binnen werkt, riskeert acuut te overlijden doordat de elektrolytenbalans in de hersenen dan grondig om zeep is.

Je ziet het vaak, dit soort denken in engeltjes- en duiveltjesvoedsel. Engeltjesvoedsel dat heet “altijd goed” te zijn, terwijl duiveltjesvoedsel “altijd fout” is. Dat is een hardnekkige misvatting. Appels gezond? Ja, zeker–regelmatig een appel en afgewisseld met andere producten, en liefst niet vlak vóór of na het tandenpoetsen. Elke dag vijf appels? Beetje veel van het goede en een beetje erg eenzijdig. Elke dag alléén maar appels? Gekkenwerk natuurlijk, en een garantie voor ondervoeding door gebrek aan tal van micronutriënten.

Feit: alles wat je eet of drinkt betekent dat je iets anders NIET eet of drinkt. Vooral daarin schuilt gevaar. Gevarieerd eten is een must. Dus niet steeds naar hetzelfde grijpen–wat overigens veel drinkers van frisdrank wel degelijk doen en waarvan een suikertaks ze evenmin zal weerhouden. Hetzelfde geldt voor tal van andere populaire producten, niet eens allemaal afkomstig uit de voedingsindustrie en dus ook niet getroffen door een suikertaks.

Mijn overtuiging: wie elke dag veel verse groente en fruit eet (minstens 200 gram en twee stuks maar liefst nog wat méér) en zichzelf daarbij af en toe verwent met een glas frisdrank, een reep chocolade of een gevulde koek, leeft gezonder dan wie vrijwel uitsluitend frikandellen met friet, Happy Meals, Chicken Tonight of Knorr Wereldmenu’s eet en nooit een druppel frisdrank drinkt. Want zelfs frisdrank kan passen in een gezond eetpatroon–zij het in heel bescheiden hoeveelheden. Net als druivensap trouwens.

(Deze post is een aangepaste versie van een blogpost op eetschrijven.nl uit augustus 2015)

Doneren

Alles op eetschrijver.nl is en blijft gratis toegankelijk. Geen premium-artikelen of andere paywall-toestanden. Natuurlijk kost het schrijven me wel tijd en het online houden van de website ook wat geld. Vond je dit item leuk of nuttig, dan vind ik het dus fijn als je dat waardeert met een financiële bijdrage.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *