Categorieën
Oude doos Recepten

Té lekkere ossobuco

foto: Eetschrijver

Soms is het echt wel héél duidelijk dat een recept lekker genoeg is voor eetschrijver.nl. Dat gold bijvoorbeeld voor de ossobuco die ik eergisteren maakte voor gasten uit het dorp die hier kwamen eten. Ze hadden ons verzekerd dat ze dol waren op de Italiaanse keuken, dus kregen ze een klassiek Italiaans viergangenmenu: antipasto, primo, secundo, dolce. Ze aten alles schoon op en van de ossobuco (de secundo) bleef alleen datgene over waarnaar het gerecht genoemd is: het bot met het gat erin waar alle merg ook uit was gelepeld. En pas toen bedacht Greetschrijver dat ze geen foto van het gerecht had gemaakt. Té lekker gewoon. Heb ik weer. 😉

Ossobuco komt uit Milaan, maar zoals wij hem doorgaans eten maakten de Milanezen hem oorspronkelijk niet. Ze hadden daar namelijk in de vroege negentiende eeuw, toen het gerecht ontstond, nog geen tomaten; die kwamen pas later uit de mezzogiorno naar het noorden. De traditionele serveerwijze, vergezeld van risotto alla milanese (misschien wel de enige Italiaanse klassieker waarbij de koolhydraten samen met het vlees in één gang worden geserveerd) bestond uit een subtiele witte saus met piment, kaneel en citroenblad. Bij de veel krachtiger saus met tomaat legt de risotto het echter jammerlijk af. Als je hier al feculenten bij serveert, doe dan maar een plak gebakken polenta, meteen goed voor het opdeppen van de saus. Ik laat ze echter doorgaans geheel weg en doe er alleen wat groente bij; de gasten hebben bij mij net een bord pasta gehad.

Maar goed, wat ik zeggen wou: het weer is flink omgeslagen (ja, ook hier in de Limousin) en het is ineens knap koud en jullie hebben vast wel zin in een fijn stoofgerecht. Dat treft dan, want fijner dan dit is er bijna niet. Hopelijk genieten jullie ervan. Laat maar weten, dat vind ik leuk!

Doneren

Alles op eetschrijver.nl is en blijft gratis toegankelijk. Geen premium-artikelen of andere paywall-toestanden. Natuurlijk kost het schrijven me wel tijd en het online houden van de website ook wat geld. Vond je dit item leuk of nuttig, dan vind ik het dus fijn als je dat waardeert met een financiële bijdrage.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *