“Spruitjes? Nee, die lust ik echt niet”. Weet je, dat neem ik je niet eens kwalijk, gezien hoe spruitjes in Nederland over het algemeen mishandeld worden. Liefdeloos worden ze in een pan met water gemikt (dat meestal nog koud is ook–echt nóóit doen, hoor!) en daar worden ze dus écht niet lekkerder van. Nou ja, marginaal lekkerder dan rauw misschien, maar echt lékker? Nee.
Spruitjes hebben, zoals best veel groenten, hitte nodig, méér hitte dan de honderd graden precies (op zeeniveau) van kokend water. Pas vanaf een graad of 130 beginnen de suikers in de groente lekker te karamelliseren en wordt de smaak wakker. Spruitjes moet je dus om te beginnen (dit is echt het geheim van de smid) halveren en daarna even lekker in een gietijzeren pan laten ronddansen in een hete vetstof, boter of olie, dat maakt niet zo veel uit, en ze pas daarna verder laten garen. Smoren bijvoorbeeld, dat vinden ze heerlijk. Dit maakt echt zóveel verschil in smaak, dat geloof je gewoon niet.
Met dit recept voor spruitjescurry heb ik al menig zelfverklaard spruitjeshater volkomen paf laten staan. “Oh, maar dát is echt lékker”, klinkt het dan stomverbaasd. Ja joh. Een goede behandeling van je groenten (in dit geval wokken in olijfolie met een flinke scheut sesamolie) is echt het halve werk. Er zijn er maar heel weinig (misschien wel geen enkele) die op hun best zijn na koken in water. En spruitjes dus zéker niet.
Goed, ik heb zeker een half dozijn mensen op Twitter het recept voor deze heerlijke spruitjescurry met cashewnoten voor vandaag beloofd en belofte maakt schuld, dus: kómt dat recept!
Nog even over die Thaise vissaus: die smaakt bizar genoeg absoluut niet naar vis, maar geeft de perfecte hartigheid aan het gerecht. Je ruikt bij het toevoegen gedurende een halve minuut een overweldigend vissige geur; daarna is die weg en proef je alleen nog maar umami, zoals de Japanners deze “vijfde smaak” noemen.
Doneren
Alles op eetschrijver.nl is en blijft gratis toegankelijk. Geen premium-artikelen of andere paywall-toestanden. Natuurlijk kost het schrijven me wel tijd en het online houden van de website ook wat geld. Vond je dit item leuk of nuttig, dan vind ik het dus fijn als je dat waardeert met een financiële bijdrage.
21 reacties op “Spruitjescurry”
Yes, blij mee! Leuk ook om te lezen want ik vind spruitjes altijd al het lekkerst als ik ze roerbak of slowcook.
Ga deze proberen! (En zeg niks tegen mijn gezin over de ingrediënten)
Hahaha, te leuk! Benieuwd wat het gezin ervan vindt! 🙂
Goed recept! Zelf maak ik er vaak een ovenschotel van. Maar deze ga ik proberen. Dank
Kwam het recept tegen op Twitter. Ik houd van gerechten die ik nooit eerder maakte. Waarom zou je twee keer het zelfde maken?
Dit gerecht zou wel een een uitzondering kunnen zijn. Het was erg lekker. Bedankt Eetschrijver.
Héérlijk dit gerecht 🙌🏻
Fijn!
Ga, dit proberen, heerlijk lijkt me dit! Ingrediënten al in huis!
Wat is dit heerlijk en inderdaad zijn de spruitjes veel smakelijker!
Dit houdt ik er in en ga dit vaker maken , dank je wel!
Houd
Erg leuk om te horen, Els! Ik heb met weinig recepten zo’n succes als met dit en ik vind het zelf ook echt heel lekker!
Via Twitter zag ik dit recept voorbij komen, en hoewel ik echt niet van spruitjes houd, werd ik wel nieuwsgierig door dit recept. Gisteren hebben we het gegeten, en we vonden het heerlijk! Wie had kunnen denken dat spruitjes lekker konden zijn? 😉
Ik heb wel de koriander achterwege gelaten, wij zijn mensen die niet behept zijn met dat genetische defect dat zorgt voor korianderliefde, haha. Dank voor de inspiratie!
Ha Joyce, ik zag je reactie op Twitter dankzij een behulpzame volger van je en vind het leuk dat we dit nu ook even rechtstreeks kunnen uitwisselen. Je bent verre van de eerste spruitjeshater die dit een heerlijk gerecht vindt. Zelf ben ik dol op spruitjes, maar ook voor mij is dit met afstand de favoriete bereidingswijze. Jammer van de OR2A6, maar er zijn ergere dingen in het leven dan geen koriander kunnen eten. 😉 Graag gedaan, hopelijk kom je af en toe eens langs hier!
Kijk dit wist ik nog niet, ga ze morgen op kerstavond Zo maken en je volgen🙋♀️
Weer tevoorschijn gekomen na de hoeren website tweet. Heerlijk genoten dank
Gisteren heb ik uw spruitjescurry gemaakt. Die was lekker, maar er was nog wat overgebleven en tot mijn verbazing was die vandaag nóg lekkerder!
Ha, spruitjes, die vind ik sowieso al heerlijk, ook in de Hollandse keuken. Maar op deze manier bereid, dat ga ik zéker uitproberen. Die Thaise vissaus: het is grappig dat ik vóórdat ik je webtekst en recept ging lezen, daar al aan dacht!!
Ha Frans, hier zul je geen spijt van krijgen, dat beloof ik je! Dank voor je bijdrage!
In plaats van vissaus gebruik ik miso en/of sojasaus.
Heb jij nog meer vegetarische vervangers voor vissaus?
Marmite vind ik niet lekker.
Vriendelijke groet,
Ha Rob, vega-etende vrienden van mij roemen altijd de No Fish Sauce van het merk Arche, maar ik weet niet of dat in Nederland te krijgen is. Er is echter een steeds ruimere keus in vega ‘vissaus’ en ongetwijfeld zijn er in je omgeving of op het web ook aanbevelingen te krijgen. Succes!
O, nou, kijk: https://realflavors.nl/arche-geen-vissaus-glutenvrij-bio-155-ml
Dankjewel!
Deze manier ga ik snel ook eens proberen.
Smakelijke groe,