Categorieën
Oude doos Recepten

Spruitjescurry

Foto: Greetschrijver

“Spruitjes? Nee, die lust ik echt niet”. Weet je, dat neem ik je niet eens kwalijk, gezien hoe spruitjes in Nederland over het algemeen mishandeld worden. Liefdeloos worden ze in een pan met water gemikt (dat meestal nog koud is ook–echt nóóit doen, hoor!) en daar worden ze dus écht niet lekkerder van. Nou ja, marginaal lekkerder dan rauw misschien, maar echt lékker? Nee.

Spruitjes hebben, zoals best veel groenten, hitte nodig, méér hitte dan de honderd graden precies (op zeeniveau) van kokend water. Pas vanaf een graad of 130 beginnen de suikers in de groente lekker te karamelliseren en wordt de smaak wakker. Spruitjes moet je dus om te beginnen (dit is echt het geheim van de smid) halveren en daarna even lekker in een gietijzeren pan laten ronddansen in een hete vetstof, boter of olie, dat maakt niet zo veel uit, en ze pas daarna verder laten garen. Smoren bijvoorbeeld, dat vinden ze heerlijk. Dit maakt echt zóveel verschil in smaak, dat geloof je gewoon niet.

Met dit recept voor spruitjescurry heb ik al menig zelfverklaard spruitjeshater volkomen paf laten staan. “Oh, maar dát is echt lékker”, klinkt het dan stomverbaasd. Ja joh. Een goede behandeling van je groenten (in dit geval wokken in olijfolie met een flinke scheut sesamolie) is echt het halve werk. Er zijn er maar heel weinig (misschien wel geen enkele) die op hun best zijn na koken in water. En spruitjes dus zéker niet.

Goed, ik heb zeker een half dozijn mensen op Twitter het recept voor deze heerlijke spruitjescurry met cashewnoten voor vandaag beloofd en belofte maakt schuld, dus: kómt dat recept!

Nog even over die Thaise vissaus: die smaakt bizar genoeg absoluut niet naar vis, maar geeft de perfecte hartigheid aan het gerecht. Je ruikt bij het toevoegen gedurende een halve minuut een overweldigend vissige geur; daarna is die weg en proef je alleen nog maar umami, zoals de Japanners deze “vijfde smaak” noemen.

Doneren

Alles op eetschrijver.nl is en blijft gratis toegankelijk. Geen premium-artikelen of andere paywall-toestanden. Natuurlijk kost het schrijven me wel tijd en het online houden van de website ook wat geld. Vond je dit item leuk of nuttig, dan vind ik het dus fijn als je dat waardeert met een financiële bijdrage.Totaal: € -
Donate € -


4 reacties op “Spruitjescurry”

Yes, blij mee! Leuk ook om te lezen want ik vind spruitjes altijd al het lekkerst als ik ze roerbak of slowcook.

Ga deze proberen! (En zeg niks tegen mijn gezin over de ingrediënten)

Kwam het recept tegen op Twitter. Ik houd van gerechten die ik nooit eerder maakte. Waarom zou je twee keer het zelfde maken?
Dit gerecht zou wel een een uitzondering kunnen zijn. Het was erg lekker. Bedankt Eetschrijver.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *