Categorieën
Oude doos Recepten

Limoncello maken

Ooit maakte ik een ijsje dat een zomerhit werd. In mijn eigen keuken was ik soms hele dagen bezig met liters margaritaijs te maken. Uiteraard ging daar limoen in. Ik hield dan altijd schillen over en ik vond het zonde daar niets mee te doen. Zo ontstond de limoencello–met een e erin dus, want gemaakt van limoenen en niet van citroenen. Ik heb geen idee of ik de uitvinder van dat drankje ben, maar het is erg lekker.

Ik maak het dan ook nog steeds af en toe, maar hier in mijn pittoreske Franse dorpje is veel makkelijker aan citroenen dan aan limoenen te komen. Mijn trouwe zaterdagse marktgroentenman Monsieur Chatard heeft ze bijna nooit, en wat hij gelijk heeft: aan die malligheid doen mijn dorpsgenoten natuurlijk ook niet. Citroenen heeft hij, in het kader van ‘doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg’, wel. Ik besloot dus vanavond weer eens limoncello te maken.

96% alcohol (van het merk Dupatissier) is in Nederland hier te bestellen. Prijzig, maar gelukkig is er heel wat van dit heerlijke drankje mee te maken. Italiëgangers zijn overigens fors goedkoper uit, heb ik me laten vertellen.

Dan zijn er nog de ‘onbespoten’ citroenen, zoals ze in de volksmond heten. Dat heeft geen betrekking op het al dan niet gebruik van insecticiden zoals vaak gedacht wordt, maar op het feit dat citroenen, limoenen en andere citrusvruchten worden voorzien van een waslaagje om te zorgen dat ze er langer aantrekkelijk uitzien. Aan “onbespoten” citroenen is met enige moeite nog wel te komen, met limoenen is het lastiger. Gelukkig heeft was de fijne eigenschap dat hij niet tegen heet water kan. Ik leg dan ook al mijn limoenen en citroenen na aanschaf onmiddellijk in de vaatwasser en laat er even een kort maar lekker heet programma op los, uiteraard zonder vaatwasmiddel. Presto! Ze schijnen zo nog meer sap te geven ook, al kun je dat nooit wetenschappelijk vaststellen natuurlijk.

De limoncello kun je bewaren in elke goed schone fles met schroefdop, al oogt het natuurlijk mooi als je bijvoorbeeld mooie heldere beugelflessen hebt. Die zijn bij een goede keukenspullenwinkel doorgaans wel te krijgen.

Na al deze inleidende beschietingen: kom, laten we eens limoncello maken. Dat is verbijsterend makkelijk!

Met bovenstaande verhoudingen maak je limoncello van 29% alcohol, wat overeenkomt met de limoncello die gewoonlijk in Nederland verkrijgbaar is. Wil je een minder zoete en sterkere limoencello van 37% (wat ze in Italië een “mannendrankje” noemen), gebruik dan 1100 ml water en 660 g suiker. 

Doneren

Alles op eetschrijver.nl is en blijft gratis toegankelijk. Geen premium-artikelen of andere paywall-toestanden. Natuurlijk kost het schrijven me wel tijd en het online houden van de website ook wat geld. Vond je dit item leuk of nuttig, dan vind ik het dus fijn als je dat waardeert met een financiële bijdrage.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *