Categorieën
Columns

TGT? THT? Dat kan duidelijker!

Al in mei 2007 schreef ik, naar aanleiding van een mailtje van een lezer die zich afvroeg of hij zijn olijven nog wel kon opeten, een stukje over het verschil tussen THT en TGT. Het was eigenlijk best simpel: TGT staat voor ’te gebruiken tot’ en wordt gebruikt voor bederfelijke producten die bij overschrijden van de datum gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid. THT staat voor ’tenminste houdbaar tot’ en is een garantie van de fabrikant dat minimaal tot die datum het product in optimale conditie is. Daarna kunnen smaak of uiterlijk achteruit gaan, maar ziek zul je er niet van worden. ‘Gebruik je gezond verstand en je neus, en doe daarna eventueel nog even de tongtest’, schreef ik over producten met THT-datum.

Maar de twee afkortingen lijken natuurlijk veel op elkaar en tot op de dag van vandaag wordt er voedsel verspild, wat echt niet meer van deze tijd is (als het dat ooit al was). Reden voor een campagne van het Voedingscentrum ‘Samen tegen voedselverspilling’ die blijkens een tweet van 15 juni nóg meer Nederlanders vertrouwd wil maken met het verschil tussen TGT en THT. Mooi!

Behalve…

Behalve dat er volgens de kop boven een artikel op voedingnu.nl kennelijk dingen staan te veranderen. En dat is misschien maar goed ook, want zelfs de redacteur van dit professionele platform raakt de weg kwijt. Die heeft het ineens halverwege de tweede alinea over een TGB-datum, alsof het allemaal nog niet ingewikkeld genoeg was.

THT, TGT én TGB: knoop er nog maar een touw aan vast!

‘Wij houden het graag simpel’, zegt voedingnu.nl. Ik ook. Liefst zo simpel dat een gewone consument eruit wijs kan zonder de boel te verhaspelen zoals met de huidige ‘simpelheid’ kennelijk zelfs een professional nog gebeurt. Misschien moeten die twee zo sterk op elkaar gelijkende afkortingen eens op de schop. Ja, we zijn eraan gewend. Maar ermee omgaan kunnen de meesten duidelijk niet.

‘Wat verandert er?’ staat er in de kop boven het artikel. Maar het artikel praat honderduit over risico’s, koelverse producten en Samen tegen voedselverspilling, vertelt daarbij dat de huidige situatie te onduidelijk is, maar vertelt niets over wat er dan wel verandert. Wel verwijst een voetnoot naar ‘Europese Verordening (EU) nr. 1169/2011 over voedselinformatie voor consumenten’. Ha! Daar hebben we iets aan. Die ben ik dus even gaan naslaan.

Jemig.

Verordening 1169/2011 dateert van november 2011 en wat ze precies verordent moet je echt érg graag willen weten. Wie zich heen weet te worstelen door 59 inleidende punten, 55 artikelen in 7 hoofdstukken, 41 voetnoten en 15 bijlagen (in Romeinse cijfers genummerd I tot XV) komt na een uurtje of wat te weten dat er drie soorten verplichte vermeldingen zijn: de datum van minimale houdbaarheid (THT dus), de uiterste consumptiedatum (TGT) en de datum van invriezing. Die moeten dan nog aan een aantal regels voldoen. Maar wat weten we nu? Nog altijd niets. En wat verandert er? Nou–ook nog altijd niets.

Ik ben uren moeilijkdoenerij verder en nog steeds zitten we met die twee afkortingen die zo bedrieglijk veel op elkaar lijken. Mag ik een misschien véél te makkelijke suggestie doen? Gebruik in plaats van die afkortingen eens gewone mensentaal. Schrijf in plaats van TGT 01.08.2020 gewoon eens voluit ‘Te gebruiken tot 1 augustus 2020′ (dat moet van de EU) met daarachter de tekst ”Bederfelijk: beslist niet meer gebruiken na deze datum!’ en schrijf in plaats van THT 01.08.2022 eens voluit ‘Tenminste houdbaar tot 1 augustus 2022’ (moet ook van de EU) met daarachter de tekst: ‘Niet bederfelijk, na deze datum gewoon even ruiken en proeven of het product nog lekker is’.

Het zijn maar voorbeelden, hoor, misschien kom je met wat brainstormen tot betere teksten. Maar schrijf nou gewoon eens iets dat voor mensen gewoon te snappen is zonder dat ze er het afkortingenlexicon van de Nederlandse taal bij hoeven te pakken of naar eetschrijver.nl moeten surfen. Want echt, als je ze na al die jaren nog steeds moet uitleggen, dan waren die afkortingen misschien om te beginnen gewoon niet zo’n goed idee.

Doneren

Alles op eetschrijver.nl is en blijft gratis toegankelijk. Geen premium-artikelen of andere paywall-toestanden. Natuurlijk kost het schrijven me wel tijd en het online houden van de website ook wat geld. Vond je dit item leuk of nuttig, dan vind ik het dus fijn als je dat waardeert met een financiële bijdrage.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *