Categorieën
Recepten

Tarte flambée

Foto: Greetschrijver

Soms moet je dingen gewoon dóén. Wat doen? Nou, bijvoorbeeld die heerlijke lekkernij maken die in Nederland bekend is als Flammkuchen en in Frankrijk als tarte flambée, hoewel hij in het Alemannisch, het dialect dat in de Elzas nog veel wordt gesproken, Flàmmwaie of soms Flàmmeküeche heet. Het gerecht is al heel oud, vrijwel zeker ouder dan de Italiaanse pizza, en werd traditioneel gemaakt in een pas aangestoken bakkersoven als die nog te heet was om brood in te bakken, vandaar de naam. Pas ruim na de internationale doorbraak van de pizza in de jaren ’60 kreeg de tarte flambée ook in de rest van Frankrijk en Europa bekendheid en werd ze behoorlijk hip, al wordt ze nog steeds–vrijwel zeker dus ten onrechte–gezien als een imitatie van de pizza.

Hoe dan ook aten Mevrouw Eetschrijver en ik er in 2016 één in Colmar, belegd met fromage de Munster, en die vonden we zo lekker dat ik besloot hem thuis na te maken, wat nogal goed lukte. Munster (dat schrijf je zonder Umlaut; de Alemannische naam is Minschter) is een geweldige stinkkaas die in Nederland redelijk verkrijgbaar is en geeft echt een spectaculaire extra dimensie aan het lekkers, maar als je er niet van houdt kun je hem weglaten. Je hebt wel een oven nodig die 250 graden heet kan worden en liefst ook een pizzasteen. Zelf maakte ik hem op mijn geliefde Big Green Egg, ook met pizzasteen, en dat is nóg beter.

Het recept is voor één tarte flambée.

© eetschrijver.nl
© eetschrijver.nl

Doneren

Alles op eetschrijver.nl is en blijft gratis toegankelijk. Geen premium-artikelen of andere paywall-toestanden. Natuurlijk kost het schrijven me wel tijd en het online houden van de website ook wat geld. Vond je dit item leuk of nuttig, dan vind ik het dus fijn als je dat waardeert met een financiële bijdrage.

2 reacties op “Tarte flambée”

Ik geloof dat ik deze eens samen met de kinderen ga maken. Ze vinden het nog steeds jammer dat ze deze zomer niet met jou kunnen koken, maar volgens mij worden ze hier wel weer blij van 🙂

Ik vind het ook jammer dat ik niet met hen kan koken, de lieverds, en ik kijk uit naar 2021! Maar deze tarte flambée deden ze echt heel erg goed, ik was enorm onder de indruk van wat ze konden. Dat wordt smullen! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *