Categorieën
Columns Oude doos

Op je krent zitten en kurkuma schransen

Weet je wat volgens mij de grootste hobbel is op weg naar een gezond eet- en leefpatroon? Nee, niet zozeer het feit dat je daarvoor moeite moet doen en je dingen moet ontzeggen, want eigenlijk is dat niet eens zo. Bewegen is leuk en gezond eten is lekker. Dat is het probleem niet. Het probleem is de ruis op de lijn van allerlei mensen, media en marketeers die je willen laten geloven dat bewegen vervelend en tijdrovend is, en gezond eten saai en al even tijdrovend. Tijd die je hard nodig hebt voor écht genieten: een Knorr Wereldmenu met een Monatoetje na, en vervolgens een avondje plezier op de bank voor de buis.

Diezelfde mensen, media en marketeers hebben bovendien met de regelmaat van de klok goed nieuws voor je. Lekker eten van pure ingrediënten waaraan je zelf tijd en aandacht  besteedt hóeft helemaal niet–koop in de super een pakje, bakje of zakje met een Vinkje erop en je bent onder de pannen. En dat bewegen, daar kun je eigenlijk ook wel buiten. Er zijn namelijk Superfoods die dat geheel overbodig maken.

Ja, echt. En als je dat gelooft, maken ze je met plezier nog wel iets anders wijs. Hoe dan ook: kurkuma, mensen. Kurkuma lost alles op! Kurkuma kan moeiteloos de plaats innemen van al uw lichaamsbeweging. Kijk maar wat Flair erover zegt. Toch niet het eerste het beste blad, nietwaar?

Jazeker: “bewezen” staat er. Hoe, wanneer, waar en door wie dat precies bewezen is, meldt Flair helaas niet, maar ze zullen het daar vast wel weten. Bovendien: klinkt je dat niet als muziek in de oren? Nou, niet zeuren dan!

Waar heeft Flair deze ‘bewezen’ wetenschap eigenlijk vandaan? Een persbericht van een universiteit waar een baanbrekende ontdekking is gedaan? Nou nee. De bron is Yoors! (’the Source is Yoors’–die slagzin moet ik ze proberen te verkopen, maar dat terzijde)

Nog nooit van gehoord? Ik kende ook alleen maar de naam. Zullen we beautyblogger Serena even aan het woord laten om te vertellen wat Yoors precies is? Kom er maar in, Serena!

Nee, dat is flauw. We kunnen eigenlijk veel beter Yoors zélf even laten vertellen wat Yoors precies is: een site waar alles om Eerlijk, Delen en Gelijkheid gaat. Eerlijk omdat je er onder gelijkgestemden bent, Delen omdat 80% van de inkomsten naar de leden terugvloeien, en Gelijkheid omdat aanbieder en consument er op gelijke voet staan. Alleen als je aanbiedingen wilt ontvangen, krijg je die en nog een paar centen op de koop toe. Te mooi om waar te zijn? Nee hoor! Maar die pagina is sinds de eerste publicatie van mijn blogje in 2017 helaas schielijk weggehaald en vervangen door iets slimmers. Wel nog steeds met spelfouten.

Plaatje duidelijk? Welkom in de wondere wereld van de clickbait. De wereld waarin de spectaculaire kletsverhalen over elkaar heen buitelen, waar vervolgens via reclame-inkomsten aan wordt verdiend. De waarheid? Die komt er niet op aan. Dat is nou éénmaal de prijs die je betaalt voor gratis informatie. Die je, dat spreekt vanzelf, als muziek in de oren klinkt. Want dat is nodig om de centjes binnen te harken, zowel bij Yoors als bij Flair. En nee, natuurlijk is geld verdienen niet vies. Geld verdienen aan de goedgelovigheid van mensen, vooral als het om hun gezondheid gaat, is dat echter wel.

Overigens, nog even over die kurkuma. Ik wilde er even 150 gram van afwegen om een foto van te maken, maar helaas: het potje dat ik in huis heb, bevatte helemaal vol slechts 44 gram. Scoor dus even een groothandelspas en koop een paar van deze kloeke potten ter grootte van een literpak melk. Die bevatten drie goede mokken vol van het poedertje, een pond wel, en met slechts tien van deze potten kun je dus dik een maand vooruit. Voedzaam ook nog, want je dagelijkse portie is zó maar een kwart van je totale energiebehoefte. Je kunt er dus makkelijk je lunch mee doen, met vermoedelijk een paar glazen water erbij. Smakelijk! Ga ik intussen even lekker een rondje hardlopen.

Doneren

Alles op eetschrijver.nl is en blijft gratis toegankelijk. Geen premium-artikelen of andere paywall-toestanden. Natuurlijk kost het schrijven me wel tijd en het online houden van de website ook wat geld. Vond je dit item leuk of nuttig, dan vind ik het dus fijn als je dat waardeert met een financiële bijdrage.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *