Categorieën
Recepten

Schmarrn (al dan niet keizerlijk)

Foto: Greetschrijver

We kennen het als Kaiserschmarren–tenminste, zo kent iedereen het die wel eens in Oostenrijk op vakantie is geweest. Maar wat zijn Schmarren eigenlijk? Wat maakt ze precies keizerlijk? En, belangrijkst van al, hoe maak je ze zelf? Uiteraard geef ik je op al die vragen antwoord.

Ten eerste die Schmarren, of juister, Schmarrn zoals in de titel hierboven, want dit woord is een enkelvoud dat in het Beiers en Oostenrijks zoveel betekent als ‘kolder’, of ook wel ‘frivoliteit’. Waarom het gerecht zo heet, daarover gaan zoals dikwijls vele speculaties rond, die allemaal niet meer zijn dan dat: speculaties. Kies hier vooral je eigen romantiek.

Ik noemde het gerecht op Twitter aanvankelijk Kaiserschmarrn, maar ik werd al snel terechtgewezen: dit was Schmarrn, om de eenvoudige reden dat er geen rozijnen in zaten. Klaarblijkelijk zijn het die gedroogde druiven die het gerecht keizerlijk maken. Persoonlijk, fluisterde hij, vind ik het zonder rozijnen lekkerder. Maar kies hier vooral naar eigen smaak.

Tot slot: hoe maak je ze? Kijk, dat wil je natuurlijk in de allereerste plaats weten, en regelmatige bezoekers zijn vermoedelijk onmiddellijk op onderstaand recept gedoken. Wat je gelijk hebt!

Wanneer je dit gerecht eet? Nou, wanneer je maar wilt. Zelf serveerde ik het voor het ontbijt, maar als dessert is het ook lekker. Of als lichte lunch. Of gewoon als je er trek in hebt. Ik doe daar totaal niet moeilijk over!

Doneren

Alles op eetschrijver.nl is en blijft gratis toegankelijk. Geen premium-artikelen of andere paywall-toestanden. Natuurlijk kost het schrijven me wel tijd en het online houden van de website ook wat geld. Vond je dit item leuk of nuttig, dan vind ik het dus fijn als je dat waardeert met een financiële bijdrage.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *