Categorieën
Recepten

Plezier voor twee (keer)

Foto: Greetschrijver

Er zijn van die klassieke gerechten die vooral succesvol waren in de tijd dat de ober in je restaurant nog een uitgebreide opleiding had gevolgd. Dat betekende namelijk dat hij doorkneed was in het fenomeen van de tafelbereiding. Dan werden er wagentjes aan tafel gebracht en werd er in de zaal onder het oog van de gast geflambeerd, gefileerd of geklopt. Voor het laatst maakte ik dat mee in Aux Armes de Bruxelles, een eerbiedwaardig Brussels instituut, alweer een jaar of dertig geleden. Ik bestelde toen sabayon.

Onlangs hadden we (eindelijk weer eens!) gasten en bedacht ik ineens dat een sabayon wel een fijn idee zou zijn. Zo’n wagentje heb ik niet, maar de eettafel staat bij mij in de keuken dus wanneer er binnenshuis wordt gegeten kan iedereen zien wat ik doe–bijvoorbeeld met vaste hand een klein kwartier ritmevast staan kloppen. Wat ben ik op zo’n moment blij dat ik in een vorig leven drummer was, laatstelijk bij een uitvoering van de musical Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat. Ja, daar sta je van te kijken, n’est-ce pas?

Maar goed, Sabayon dus. Dat is helemaal niet moeilijk, als je maar secuur werkt en een beetje uithoudingsvermogen hebt met de garde. Lekker is het dan weer wél. En het mooie is: het is twee keer lekker. Want als je genoeg maakt, kun je de helft laten afkoelen en invriezen. Sabayon gedraagt zich als parfait en vriest dus gewoon in een bakje in de vriezer tot de perfecte consistentie. En dan krijg je dit:

Foto: Greetschrijver

Duur is het ook niet–in elk geval smaakt het veel duurder dan het is, zeg maar. Sabayon is een fluwelen streling op de tong: sensueel schuimend, zalig zoet en vurig vlammend. Verrukte kreten aan tafel zullen je deel zijn!

Je kunt met sabayon trouwens nog andere trucjes: gratineren bijvoorbeeld. Dat is ook weer het lekkerst in combinatie met rood fruit, dat je dan in individuele gratineerschaaltjes doet, bedenkt met de sabayon en dan een minuutje of drie (maar altijd blijven kijken!) bij 200 graden onder de grill zet. Ook al spectaculair. Maar spectaculair is ongeveer de middelste naam van dit fijne klassieke dessert, dat alleen daarom al nooit vergeten mag worden!

Doneren

Alles op eetschrijver.nl is en blijft gratis toegankelijk. Geen premium-artikelen of andere paywall-toestanden. Natuurlijk kost het schrijven me wel tijd en het online houden van de website ook wat geld. Vond je dit item leuk of nuttig, dan vind ik het dus fijn als je dat waardeert met een financiële bijdrage.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *