Categorieën
Recepten

Troostmoussaka

Foto: Greetschrijver

Het is naar maar waar: niet alle mensen op de wereld zijn even aardig en integer, en momenteel gebeuren er in ons leven een paar nogal vervelende dingen. Als je nu niet weet waarover ik het heb: houden zo, want vervelende dingen–zelfs tweedehands–kun je missen als kiespijn. Misschien vertel ik er nog eens over, misschien niet. Het zal allemaal afhangen van de ontwikkelingen. Hoe dan ook doe ik de laatste week even niet zo veel nieuws in de keuken en val ik een beetje terug op troostvoer.

Nu is dat niet per definitie vervelend, hoor. Sterker, troostvoer is per definitie NIET vervelend, want anders troost het natuurlijk niet. En er is weinig zo troostrijk als iets geurigs dat een uur lang in de oven heeft gestaan, lang genoeg om te zorgen dat de ingrediënten elkaar intens liefhebben. Zoiets is moussaka! Overigens ook heel lekker als je volmaakt gelukkig bent en totaal geen troost van node hebt, weten wij uit ervaring!

Ik zeg niet dat deze moussaka authentiek is. Ik heb eigenlijk geen flauw idee, want ik ben nog nooit van mijn leven in Griekenland geweest. Maar ik heb in diverse Griekse restaurants moussaka geproefd. De kwaliteit liep uiteen van hemeltergend tot hemels, en bij die laatste heb ik aandachtig geproefd en gewoon geprobeerd het thuis na te koken. Wij vinden ‘m zo heerlijk, en onze gasten ook.

Er wordt wel beweerd dat er in moussaka Griekse orgegano moet. Op gevaar af op tenen te trappen lijkt mij dat onzin. Oregano is wilde marjolein, origanum vulgare ssp. hirtum, en dit is voor zo ver ik weet (botanici onder mijn lezers?) ook gewoon de variant die in Griekenland groeit. Beter: hij groeit ook weelderig in mijn Franse tuin, dus ik heb hem altijd bij de hand. Wat in de handel als ‘Griekse oregano’ wordt verkocht zit dan weer gedroogd in een potje. Moet ik nog uitleggen wat ik liever gebruik en waarom?

Nee hè? Goed: het recept!

Doneren

Alles op eetschrijver.nl is en blijft gratis toegankelijk. Geen premium-artikelen of andere paywall-toestanden. Natuurlijk kost het schrijven me wel tijd en het online houden van de website ook wat geld. Vond je dit item leuk of nuttig, dan vind ik het dus fijn als je dat waardeert met een financiële bijdrage.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *