Categorieën
Frankrijk Recepten

Gâteau creusois

Foto: Greetschrijver

De Creuse is een van de drie départements die samen de voormalige regio Limousin uitmaken, en wij wonen er vlak tegenaan. Onze eerste drie maanden in Frankrijk woonden we er zelfs in: we hadden in het gehucht Issoudun-Létreix (300 inwoners) een tijdelijke woning gehuurd. De eigenaar van de woning bracht als welkomstcadeau een gâteau creusois voor ons mee. Enfin, dat verhaal staat hier in geuren en kleuren.

Maar goed, zo’n gâteau creusois is verrekte lekker. We hebben er daarna nog diverse van geproefd, één zelfs van de bakkerij in Aubusson waar hij ooit bedacht schijnt te zijn. Geen wonder dat ik wel wist wat ik wilde maken van de gulle oogst hazelnoten die de drie hazelaars in onze tuin vorig najaar opleverden. Van een inboorling kreeg ik een fijn recept.

Nou, ik wil niet ondankbaar lijken, maar hoewel dat recept een erg lekker taartje opleverde, wedde ik toch met mezelf dat ik het wel beter kon. Dit gebak viel wel érg compact uit. En omdat de oogst hazelnoten echt heel gul was, was er nog meer dan genoeg voor nog een taartje. En nog wel één of twee daarna ook. Altijd fijn, als je wilt experimenteren!

Nou, dat volgende taartje komt er beslist, maar dan om dit heerlijks gewoon te herhalen. Want mijn eerste eigen probeersel lukte perfect. Als ik niet zo schroomvallig was, zou ik zelfs zeggen dat dit de lekkerste gâteau creusois was die ik ooit gegeten heb. Of heb ik dat nou toch gezegd? 😉

Enfin, een aantal van jullie wilden het recept, en daar ben ik nooit te beroerd voor. Je hebt er een keukenmachine voor nodig, want die hazelnoten moeten echt behoorlijk fijn gemalen worden. Zoiets:

Foto: Eetschrijver

Nee, dat is niet zonde. Dat smaakt heerlijk! Proef maar:

Doneren

Alles op eetschrijver.nl is en blijft gratis toegankelijk. Geen premium-artikelen of andere paywall-toestanden. Natuurlijk kost het schrijven me wel tijd en het online houden van de website ook wat geld. Vond je dit item leuk of nuttig, dan vind ik het dus fijn als je dat waardeert met een financiële bijdrage.

3 reacties op “Gâteau creusois”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *