Categorieën
Redactie

Over gist en gist

Fot: Eetschrijver

Oké, ik moet even aan de bel trekken, want ik krijg hierover veel vragen en heb het ook al een keer bijna fout zien gaan: je hebt gist en gist. Mijn recept vraagt om bakkersgist, omdat dat het lekkerste resultaat geeft en ook het makkelijkst werkt. Bakkersgist vind je soms bij de supermarkt, meestal bij de Turkse buurtwinkel en niet zelden bij de toko, maar het is dus een versproduct en ligt dan ook in het koelvak, dus niet bij de bakproducten. In Nederland is verse gist vrijwel altijd van het merk Bruggeman en de verpakking ziet er redelijk uit zoals die op de foto van l’Hirondelle in Frankrijk: bijna kubusvormig, met wit en blauw. In Nederland zit er geloof ik ook een beetje geel bij. Je herkent het wel. Je hebt er twee (!) pakjes van nodig. Dat is 84 gram, tweemaal zoveel als de fabrikant zelf aangeeft. Mijn recept zegt 80 gram, maar die vier gram extra is niet erg.

Daarnaast heb je, in het schap bij de bakproducten, gedroogde gist in zakjes. Dat is wat minder lekker in het eindresultaat, maar soms is er niets anders. Dan is het wel belangrijk om te weten dat je er VEEL minder van nodig hebt: 28 gram (4 zakjes van 7 gram) is voldoende. Je hoeft dit spul ook niet eerst op te lossen; je kunt het gewoon door de bloem roeren. Heel eerlijk gezegd wist ik dat ook niet omdat ik nooit instantgist gebruik, maar the Vegetable Chef maakte mij wijzer. Dank!

Nu we elkaar toch spreken: een enkeling bleek in de overtuiging te verkeren dat sukade die felgroene rode en groene kersjes waren. Nee, dat zijn gekonfijte bigarreaux die bol staan van de kleurstofjes–gebruik die alsjeblieft niet, want ik ben het volledig met je eens dat die allesbehalve lekker zijn. Sukade daarentegen is gekonfijte schil van de cederappel, met een heel specifieke smaak en wat mij betreft onmisbaar in oliebollen. Dit product vind je dan weer heel makkelijk in de supermarkt–zij het dat het naarmate 31 december nadert niet zelden uitverkocht is–inderdaad ook weer bij de bakproducten.

Ik zie op Twitter dat mijn oliebollen ook dit jaar weer veel gebakken worden. Kom vooral even hier vertellen hoe ze bevallen zijn! En vond je ze erg lekker, dan mag een donatie gerust ook nog achteraf. 😉

Doneren

Alles op eetschrijver.nl is en blijft gratis toegankelijk. Geen premium-artikelen of andere paywall-toestanden. Natuurlijk kost het schrijven me wel tijd en het online houden van de website ook wat geld. Vond je dit item leuk of nuttig, dan vind ik het dus fijn als je dat waardeert met een financiële bijdrage.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *