
Op de foto staat het tot leven gekomen standbeeld van Jan de Mosselman het mosselseizoen weg te schieten. Hij doet dat in gezelschap van twee beroemdheden die wat mij betreft niet zo ter zake doen. Wat mij en ook jou interesseert, is natuurlijk de inhoud van de mand–of liever, wat die symboliseert. Hoe zijn de smakelijke schelpdiertjes dit jaar?
Nou, daarover zijn de berichten wat gemengd, volgens Addy Risseeuw, voorman van de Zeeuwse mosselkwekers. Het goede nieuws: ‘Het mosselseizoen 2020 kenmerkt zich dankzij het zonnige voorjaar door zeer goed gevulde, maar wel minder grote mosselen: een kilo van de eerste oogst mosselen bevat nu al gauw 260 gram mosselvlees. Dat is al heel goed voor het begin van het seizoen, dat gaat alleen nog maar verder verbeteren’. Het minder goede nieuws: ‘Door de massale sterfte van (jonge) mosselen in mei 2019 door schuimalg in de Oosterschelde, is een flink deel van de voorraad voor dit seizoen verloren gegaan’.
In hoeverre mosselen een substituut zijn voor vakantie in deze coronale tijden, zoals het Nederlands Mosselbureau mij in een persbericht laat weten, daar ga ik je niet mee vermoeien: dat maak je zelf maar uit. En dat mosselen zowel haute cuisine als heerlijk thuistroosteten zijn, dat weet iedereen die hier meeleest ook wel. Wat wil je wel? Nou, een recept natuurlijk. Gewoon één van mij: mosselen met Belgisch bier! Of dat lekker is? Nou, wat denk je zelf?

4 reacties op “De Mosselman”
Driemaal raden wat ik nog nooit gemaakt heb. En dat terwijl ik er dol op ben. Ik laat je weten hoe ze smaakten.
Dit is zó simpel en zó ontzettend lekker! Ga je van genieten, hoor!
Toen ik nog in Zeeland voor de PZC schreef ging het heel vaak over mosselen. En elk jaar weer kreeg ik te horen dat ze dit jaar beter waren dan het jaar er voor. Daarom hoef je op mosselen geen zout te doen. Wel op de ronkende teksten van de mosselkwekers.
Klopt, het is grotendeels folklore. Daarom heb ik het meeste ook weggelaten. 😉