Categorieën
Oude doos Recepten

Valentijnsdiner

Foto: Eetschrijver

Valentijn, dat kun je natuurlijk hartstikke commercieel en stom vinden en dan geef ik je ten dele gelijk: ja, het is natuurlijk inderdaad harstikke commercieel. Maar een goed bourgondiër als ik laat echt geen enkel excuus voor een feestje uit zijn handen glippen en dus vind ik Valentijn een dag om eens lekker uit te pakken met en/of voor Mevrouw Eetschrijver. Vind jij dat nou nog steeds stom, lees dan vooral iets anders, zoals mijn–al zeg ik het zelf–best wel interessante stukje over extra vierge olijfolie*. Want hier ga ik je een heerlijk romantisch driegangendiner uit de doeken doen. Je had die truffel toch al besteld?

*Jaja, ik weet het, dat was laatst óók al op de Keuringsdienst van Waarde. Dat hoor ik wel vaker, zeg maar. Ik laat het bij wat mompelen over de kip en het ei en wat gezwam over de grootste eer die een schrijver te beurt kan vallen. Het moet eindelijk maar eens gezegd. À bon entendeur, salut !

Want voor de eerste gang van dit diner is een goede verse wintertruffel echt onmisbaar. Ik las ooit een stukje van een kookschrijver (we noemen geen namen) die ergens erg veel betaald had voor een risotto met truffel en het daarna thuis op een koopje had geprobeerd met zomertruffel uit een potje en een sliert truffelolie uit de super. Hij vond het erg lekker en dat is natuurlijk fijn voor hem, maar jouw geliefde en jij verdienen beter. Heb je de bestelling dus nog niet staan, speur dan even met je zoekmachine waar je nog op tijd aan een echte zwarte wintertruffel, bijvoorbeeld als bovenstaande uit de Périgord, kunt komen. Doen hoor!

Mijn menu voor Valentijnsdag heeft drie gangen:
– verse tagliatelle met truffe du Périgord
– ossenhaas ‘amoureuse de Dijon’
– soufflé met coulis van passievrucht
Mevrouw Eetschrijver weet dit overigens al: ik heb besloten dit jaar het allereerste Valentijnsmenu dat ik voor haar bereidde, in 2002 alweer, opnieuw te koken, om allerlei vrolijke redenen die hier nu niet ter zake doen. Ik weet al hoe het moet en dat het allemaal verbijsterend lekker is, dus ik deel het gewoon op tijd met jullie. Vandaag het recept voor het voorgerecht, morgen dat voor het hoofdgerecht, zondag het dessert.

Even over die truffel en wat je daarmee doet. Zo’n schaafje heb je wellicht helemaal niet in huis en weet je wat? Dat is helemaal niet erg want zo’n schaafje is meer show dan smaak. Veel topkoks weten dat je een truffel voor maximale smaakbeleving beter kunt raspen dan kunt schaven. Je kunt hem zelfs oneerbiedig kneuzen, pletten en vermorzelen, daar wordt de smaak allemaal alleen maar beter van. Mocht je minder kwijt zijn voor een betrekkelijk lelijke truffel dan voor een mooie ronde: dóén, want je ziet er nauwelijks iets van terug. Je proeft des te méér.

Over de tagliatelle ook nog iets: die móét echt van de verse variant zijn voor dit gerecht. Gedroogde uit de schappen van de super wordt een teleurstelling. Heb je zelf een pastamachine, leef je dan uit. Zo nee, haal dan (liefst bij een Italiaanse winkel) tagliatelle uit het koelvak.

Komt dat recept!

Doneren

Alles op eetschrijver.nl is en blijft gratis toegankelijk. Geen premium-artikelen of andere paywall-toestanden. Natuurlijk kost het schrijven me wel tijd en het online houden van de website ook wat geld. Vond je dit item leuk of nuttig, dan vind ik het dus fijn als je dat waardeert met een financiële bijdrage.

Categorieën
Recepten

Alla Norma

Foto: Greetschrijver

Nee, ik heb geen idee wie Norma is of welke norm hier precies bedoeld wordt. De naam van dit typisch Siciliaanse pastagerecht heeft weer eens een oorsprong waarover 1783 wijsneuzen op internet elk op hun eigen wijze uitermate stellig zijn. Laat ik daar dus vooral geen zeventienhonderdvierentachtigste aan toevoegen. Wie of wat Norma ook is, de pasta is lekker, en niet gewoon lekker, maar buitengewoon lekker. Ik geef toe: dat geldt vooral als je in je kennissenkring iemand hebt die je vanuit Sicilië de fantastische ricotta infornata toestuurt. Veel dank, Angelo!

Hoe dan ook lees ik de laatste tijd op het onvolprezen Twitter veel mensen die aubergine echt de stomste groente vinden. Niet lekker te krijgen, roept men in koor. Nou, laat ik dáár dan eens lekker eigenwijs tegenin gaan: aubergine is ontzettend goed ontzettend lekker te krijgen. Je moet alleen even weten hoe. Maar eigenlijk is het hetzelfde liedje: aubergine heeft, net als zoveel groenten, hitte nodig. Voor dit gerecht gaan we hem frituren.

Nou moet je dat frituren niet zomaar doen, en dat geldt trouwens ook voor grillen, een andere manier waarop je deze vruchtgroente verrukkelijk maakt. Aubergine bevat namelijk heel veel vocht dat je er eerst voor een groot deel uit moet zien te krijgen, anders wordt het inderdaad niks. Daarvoor is een heel eenvoudig trucje: leg op een rooster een paar stukken keukenpapier, snij de aubergine in plakken van de gewenste dikte, leg die op het keukenpapier, bestrooi ze met grof zeezout en wacht een halfuurtje. Omdraaien en herhalen. Kijk: het keukenpapier is kletsnat. Overgebleven zeezout van de aubergine borstelen en je bent klaar om je mening over aubergine voor altijd te veranderen.

Om de inleidende beschietingen af te sluiten: dit gerecht hoort in principe te worden bereid en geserveerd met basilicum. Daarvoor is het momenteel niet het seizoen, dus hier in mijn Franse plattelandsdorpje is het ook met geen mogelijkheid te krijgen–en zo hoort het ook! Ik voegde helemaal op het eind wat goede basilicumolie aan de tomaten toe en dat werkte ook uitstekend. Kun jij het verse kruid wel krijgen (en in Nederland zijn de seizoenen goeddeels afgeschaft): prima. Verder maken de Sicilianen dit gerecht bij voorkeur met sedani rigati, en naar die soort pasta is het ook in Nederland vermoedelijk wel even zoeken. Het gaat gelukkig ook prima met penne of pipe rigate, zoals ik voor je heb getest.

Nou, let’s go! Pardon: andiamo!

Gul bestrooien met ricotta infornata, hoe ziet dat eruit? Nou, van dat lekkers heb je niet snel te veel, hoor!

Foto: Greetschrijver

Doneren

Alles op eetschrijver.nl is en blijft gratis toegankelijk. Geen premium-artikelen of andere paywall-toestanden. Natuurlijk kost het schrijven me wel tijd en het online houden van de website ook wat geld. Vond je dit item leuk of nuttig, dan vind ik het dus fijn als je dat waardeert met een financiële bijdrage.