Categorieën
Recepten

Bœuf bourguignon

Foto: @Lichtsignaal

Jazeker, ik vind dat het best wat minder kan (en zelfs moet) met de vleesconsumptie. Wij eten dan ook vier à vijf dagen in de week vegetarisch en hebben dan totaal geen last van vleesvormige leegte op ons bord. Maar als je zoals wij in de streek woont met zo ongeveer het beste rundvlees ter wereld, zet je dat als liefhebber toch echt wel af en toe op het menu. Ik deed het met kerst, op verzoek van onze vaste gasten. Die wilden heel graag bœuf bourguignon, en wat ze gelijk hadden!

Ik heb voor bœuf bourguignon een heel lekker recept, waarin ik een trucje toepas dat ik eind jaren ’90 leerde van een chefkok in Californië: ik mik een flinke kop sterke koffie in de bourguignon. Daarbij gaat het overigens niet om de caffeïne (gebruik dus gerust caffeïnevrij als je dat liever hebt), maar om de specifieke zuren en bitters. Ik beloof je: het gerecht krijgt een fantastische extra dimensie.

Wat daarbij op het bord ligt (het was tenslotte kerst) zijn zelfgemaakte aardappelkroketjes met zwarte truffel uit de Périgord in de puree en geschaafde amandel in het jasje. Ja, daar ben je wel even mee bezig., maar wat een beloning! Dat recept geef ik eind van het jaar wel eens, voor kerst. Help me herinneren mocht ik het vergeten. Voor nu de stoofpot, die ook fantastisch is met een zelfgemaakte aardappelpuree.

Nog even over die wijn, want wat is nu ‘goede wijn’? Een Gevrey-Chambertin hoeft nou ook weer niet. Maar gebruik zeker geen wijn die niet goed genoeg is om te drinken, zoals je nog te vaak hoort zeggen, want dat wordt een teleurstelling. Een ’technisch correcte’ rode wijn is het minimum, in ieder geval iets dat je op een gewone dag met plezier bij de maaltijd drinkt!

Doneren

Alles op eetschrijver.nl is en blijft gratis toegankelijk. Geen premium-artikelen of andere paywall-toestanden. Natuurlijk kost het schrijven me wel tijd en het online houden van de website ook wat geld. Vond je dit item leuk of nuttig, dan vind ik het dus fijn als je dat waardeert met een financiële bijdrage.

Één reactie op “Bœuf bourguignon”

Ik lees dit net te laat, want vorige week nog boeuf bouruignon gemaakt. Koffie lijkt me een interessante toevoeging, ik doe dat vaak als ik chili con carne maak. Volgende keer ook eens hierin proberen. Verder kook ik het vocht achteraf nog verder in, ik hou meer van wat dikkere saus, maar dat is denk ik persoonlijk.

Ik zie dat jij geen bouillon of fond gebruikt, is dat omdat je ook koffie er in doet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *