Categorieën
Oude doos Recepten

Bananenbrood

Foto: Greetschrijver

Sommige mensen vinden bananen pas lekker als ze ver zijn doorgerijpt, anderen vinden er dan niets meer aan. Ik hoor absoluut bij die laatste groep: ik wil mijn bananen lekker stevig en fris en liefst met nog een beetje groen aan de schil. Als er bruin te zien is, mag mijn portie al gauw naar Fikkie. Helaas weigeren die bananen daar rekening mee te houden: vooral als je ze niet opeet worden ze rijper en rijper, ze gaan behoorlijk indringend geuren–ook al geen pretje voor iemand die geen liefhebber is van de rijpere banaan–en mogen zich verheugen in toenemende belangstelling van fruitvliegen (time flies like an arrow, fruit flies like a banana–die is niet van mij maar van Groucho Marx, maar te mooi om niet te gebruiken). Weggooien dan maar? Dat doe ik dus niet: ik maak er bananenbrood van!

Even dit: die karnemelk is absoluut essentieel: het zuurtje daarin is nodig om met het natriumbicarbonaat te reageren zodat het brood tijdens het bakken mooi rijst en luchtig wordt. Wees niet bang als je niet van karnemelk houdt: je proeft er echt niets van! Mocht je nu als karnemelkhater geen heel pak willen kopen, meng dan een theelepeltje azijn door het beslag.

En oeps! Er stond een fout in mijn oorspronkelijke recept. In dit bananenbrood gaat geen gist; dat is een ander recept dat zowel minder makkelijk als minder lekker is en dat ik als basis had gebruikt. Ik beloof beter op te letten!

Ik ga nu even schaamteloos de hoop uitspreken dat jullie dit recept héél lekker vinden. Volgende maand verjaart namelijk mevrouw Eetschrijver naar een nieuw decennium, maar wij hebben door wat nare toestanden onze spaarpot in een minder vreugdevolle geest moeten omkeren. Best lullig, hoor. Maar als je het bananenbrood gewoon maakt en lekker opeet, vind ik het desondanks ook prima. Zo ben ik ook wel weer.

Doneren

Alles op eetschrijver.nl is en blijft gratis toegankelijk. Geen premium-artikelen of andere paywall-toestanden. Natuurlijk kost het schrijven me wel tijd en het online houden van de website ook wat geld. Vond je dit item leuk of nuttig, dan vind ik het dus fijn als je dat waardeert met een financiële bijdrage.

11 reacties op “Bananenbrood”

Ja, totaal vergist. Ik heb twee recepten hiervoor, één met en één zonder gist. Ik heb besloten dat ik deze versie prefereer, maar dan moet ik wel beter opletten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *