Categorieën
Recepten

Soepje!

Foto: Greetschrijver

Soep is een van de meest ondergewaardeerde gerechten in culiland. Ja, iedereen kan soep maken. Maar is soep daarom iets om op neer te kijken? Nou, dat dachten we niet. Iedereen is dol op soep en er is weinig hartverwarmender, zeker in de koude maanden van het jaar. Ik ben ook van plan met de kerst een paar soepen te gaan serveren. Iets sjiekere, jazeker. Mevrouw Eetschrijver en ik kijken er nú al naar uit!

Maar deze soep dan! Van pastinaak en gepofte knoflook, echt, je weet niet wat je proeft. Dat komt dan vooral door de bereiding: had ik al eens gezegd dat bijna geen enkele groente op zijn best wordt door hem te koken in water? Dat geldt zeer beslist voor groenten die van onder de grond komen, zoals pastinaak, ui en knoflook. Die gaan de oven in om daar lekker te poffen of te roosteren. Die extra hitte doet magische dingen met de smaak–probeer maar: je wilt nooit meer anders!

Deze soep maakt gebruik van groentebouillon. Daarvoor kun je een blokje gebruiken, maar veel lekkerder is zélf een bouillon trekken van het groenteafval dat je in een paar dagen verzameld hebt. Niet weggooien, hoor, want dat is rijkdom. Alles, met uitzondering van de aardappelschillen, bij elkaar in een pan en tegen de kook aan lekker een uurtje laten trekken. En ja, mik er de schillen van de pastinaken waarmee je deze soep gaat maken vooral ook bij, net als het vel van de ui. Je moet dan alleen wat extra zout in je soep doen, want deze bouillon is van zichzelf uiteraard niet bremzout.

Doneren

Alles op eetschrijver.nl is en blijft gratis toegankelijk. Geen premium-artikelen of andere paywall-toestanden. Natuurlijk kost het schrijven me wel tijd en het online houden van de website ook wat geld. Vond je dit item leuk of nuttig, dan vind ik het dus fijn als je dat waardeert met een financiële bijdrage.